Egenvård

Att bli av med sitt spelmissbruk

Oavsett vad man är beroende av så är det alltid jobbigt att inse att man har ett beroende och beslutet att göra något åt det är ett stort steg att ta. Det krävs en enorm styrka och ett otroligt tålamod. Precis som hos andra missbrukare så är det vanligt att man får återfall i sina försök att sluta och detta är något som får många att klandra sig själva ytterligare och ge upp. Man bör inte döma sig själv för hårt utan fortsätta kämpa. Det går att sluta spela, likväl som det går att sluta med andra typer av missbruk som exempelvis rökning, narkotika och alkohol.

Rimliga mål

Oavsett vilket missbruk det handlar om så är det förståndigt att sätta upp rimliga mål. Ett rimligt mål ska inte vara för stort och det måste vara tydligt. Istället för att bestämma sig för att aldrig mer spela om pengar så kan man börja med att skära ner och begränsa antalet dagar i veckan eller i månaden som man får spela eller begränsa sig för hur mycket man får spela för. Ett annat hjälpmedel är att göra en speldagbok, vilket ger en lite tydligare bild över sitt spelande. Där kan man se hur mycket man spelar och vad i ens liv som triggar spelandet, men man kan även se sina framsteg. En god idé är att belöna sina framsteg i samband med att man klarat ett mål innan man går vidare och arbetar mot sitt nästa mål. Belöningen ska då vara något annat än att spela.

Att be om hjälp

Det kan vara känsligt att be nära och kära om hjälp eftersom man oftast har utnyttjat deras förtroende och kanske isolerat sig från dem. Kanske har man lånat så att man redan är skyldig dem en del pengar, men våga trots detta be om hjälp även om det känns jobbigt. Med största sannolikhet finns de flesta kvar och förlåter och både familj och vänner uppskattar troligtvis den spelberoendes ärlighet och uppriktiga försök i att ta steget för att bli av med sitt beroende. Oftast har de som finns i den spelberoendes närhet dålig eller ingen kunskap alls om problematiken i att ge upp ett missbruk, men kan ändå finnas där som stöd och peppa. Vågar man ta steget att söka hjälp utifrån, så kan det kännas skönt om någon i ens närhet följer med som stöd.

Att vända sig till sin vårdcentral kan vara en bra början eftersom det är via dem du lättast kommer i kontakt med en kurator eller terapeut. Det känns alltid skönt att tala med någon utomstående om sitt problem.